1.12.09

La ciència a casa: el mató


El mató és un formatge fresc produït de manera artesanal i típic de les terres catalanes. Es consumeix com a postre tradicional acompanyat de mel, sucre o fruita seca. El seu origen és medieval i en un primer moment s'elaborava bàsicament amb llet de cabra, xai o ovella, tot i que actualment hi predomina la llet de vaca que és més abundant.

De coagulació enzimàtica i de pasta tova escorreguda, és un producte de color blanc lletós i brillant de textura tova i gelatinosa. No presenta escorça definida, però exteriorment presenta els gravats de recipient on s'ha escorregut. El mató és un producte fresc, dolç i lletós, baix en sal i greix i, per tant, molt saludable.

Es parteix de llet pasteuritzada que s'escalfa a una temperatura aproximada de 40°C i s'hi afegeix el quall (vegetal o animal). Un cop quallada la llet, s'hi fa un tall en creu, es deixa reposar i es decanta el xerigot. Es posa la massa de mató en un drap i es deixa reposar i escórrer dins d'una escorredora.

Al tractar-se d'un producte fresc, necessita unes temperatures de conservació baixes (temperatures de 2 a 4ºC) ja que si no el gust es torna agre perquè es contamina microbiològicament. Es pot conservar al frigorífic aproximadament uns vuit dies.